canadian pharmacy online canada pharmacy http://canadianpharmacynt.com/ canadian pharmacy canadian pharmacy buy viagra online buy cialis buy cialis buy cialis buy viagra online

logo

Lavt-blodsukker.dk

 

        ..Information til
mennesker med diabetes..

 

v/ Kjeld Bruun-Jensen, læge, ph.d.
Rynkebyvej 13,  DK-5750 Ringe
Tel. 62 62 29 29, Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.

 
Sukkerets vej igennem kroppen Udskriv

De energiholdige stoffer i kosten kan inddeles i tre hovedgrupper: Kulhydrater (polysakkarider), proteiner (polypeptider) og fedtstoffer (triglycerider). Her skal vi kort se på kulhydraterne, som er kilden til det meste af den glukose, der ender som blodsukker.

Enhver fordøjelse består naturligvis af nogle mekaniske komponenter, deriblandt tændernes knusning af føden og tarmbevægelsernes „massage“. Ud over den mekaniske fordøjelse finder der også en enzymatisk fordøjelse sted.
For kulhydraternes vedkommende starter den enzymatiske fordøjelse i mundhulen ved, at et enzym (spytamylase) spalter de lange sukkerkæder til mindre elementer. Kulhydraterne er som lange perlekæder, hvor hver perle udgør et sukkermolekyle, et såkaldt monosakkarid. Nedbrydningen fortsætter i tolvfingertarmen, hvor bugspyttets indhold af enzym (amylase) nedspalter de tilbageværende lange kæder til sukker bestående af 2 sukkerelementer eller ”perler”. Kulhydratfordøjelsen afsluttes længere nede i tarmen, hvor særlige enzymer (disakkaridaser) – fra tarmvæggen – spalter de sidste sammenhængende ”perler” til enkelte ”perler” (= monosakkarider).
Glukose er et eksempel på et monosakkarid, og det optages fra tarmen, og siver i første omgang med blodet og ind i leveren. Hos den raske person og hos type 2 diabetikeren, der har insulinproduktion, stimuleres bugspytkirtlen i den forbindelse til at producere insulin. Type 1-diabetikeren (og andre diabetikere uden egenproduktion af insulin) vil typisk lige før, under eller lige efter at monosakkariderne ankommer til leveren, tage en afstemt dosis insulin.
Insulinet ankommer således også til leveren, og siver igennem sammen med sukkeret fra tarmen. I leveren medvirker insulinet til at omdanne glukose fra tarmen til sukkerlageret glykogen. I glykogen bindes de enkelte perler igen sammen til en lang kæde. Fra leveren siver insulinet videre til kroppens væv, hvor det øger sukkeroptagelsen i vævene, dvs. i muskler og fedtvæv.

Finder du ikke hvad du skal bruge på siden, er du velkommen til at kontakte lavt-blodsukker.dk med forslag til nye emner, eller rettelser til de eksisterende. I så fald send en mail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. .  Du kan også lægge et spørgsmål eller et indlæg i vores forum på www.diabeteschat.dk, eller gå til vores hovedside www.sukkersyge.com, hvor du finder masser af artikler og tilbud til mennesker med diabetes.

Sukkersyge.com og Kjeld Bruun-Jensen